Álmok és Célok

Élete

Mark Zuckerberg New York White Plains részén egy zsidó családban született és a new yorki Dobbs Ferryben nőtt fel. [3] Saját bevallása szerint ateista.[4] A középiskolában kezdett programozni, számítógépes programokat szeretett fejleszteni.

A Phillips Exeter Academy-n a latint vette fel. [5] Írt egy programot, hogy az alkalmazottak kommunikációját segítse apja irodájában, majd számítógépes játékokkal kezdett foglalkozni. A Rizikó társasjátéknak elkészítette a számítógépes változatát a Intelligent Media Group cég neve alatt. Épített egy zene lejátszó programot, a Synapse Media Playert, amit mesterséges intelligenciaként lehetett használni, hogy a felhasználók szokásait vizsgálja. Elküldte a Slashdothoz és az 5-ös listán hármas értékelést kapott a PC magazintól. A Microsoft és az AOL megpróbálta értékesíteni a Synapse-t és alkalmazni Zuckerberget, de ő inkább a Harvard Colleget választotta. Az egyetemet 2002-ben kezdte el, ahol csatlakozott az Alpha Epsilon Pi szövetséghez. Az iskolában arról volt híres, hogy hőskölteményeket szavalt, mint például az Iliászt.

Zuckerberg magát hackernek tartja, és a heckelésről azt mondja nem a rombolásról és a behatolásról szól, nem tartva következményektől feltörni, és jobbá tenni valamit. Hat nyolc havonta a Facebook levezényel egy hackatlon összejövetelt, ahol a résztvevőknek egy estéjük van, hogy kigondoljanak valamit és megvalósítsák azt. A cég ennivalót, sört, zenét biztosít a hackatlonosoknak és a Facebook személyzetének, beleértve Zuckerberget, aki részt vesz az eseményen. Az ötlet az, hogy egyetlenegy éjszaka alatt elkészíthetsz valamit, ami igazán jó. - nyilatkozta Zuckerberg a Wired magazinnak. A Facebook személyiségének az a része kifejezetten az én személyiségem meghatározó eleme. Zuckerberg Facebook oldalán személyes érdeklődési körét sorolja fel, mint nyitottság, készíteni dolgokat, amik segítik az embereket a kapcsolatteremtésben, megosztják a számukra fontos dolgokat egymással, információ áramlás, körforgás, minimalizmus.

A Vanity Fair magazin Zuckerberget az "információs kor legbefolyásosabb emberei" között, 2010-ben, Top 100-as listán az első helyre rakta. 2009-ben Zuckerberg a Vanity Fair 100-as listáján a 23. volt.

Egy "Harvard dolognak" indult 2002-ben, aztán Zuckerberg úgy döntött szétterjeszti a Harvardhoz "kötődő" más iskolában is, elnyerve Dustin Moskovitz szobatárs segítségét. Elsőként Stanford, Dartmouth, Columbia, New York University, Cornell, Brown és Yale egyetemeken terjesztették, utána jöttek a Harvardhoz lazábban kapcsolódó iskolák.

Zuckerberg Dustin Moskovitzcal és más barátokkal együtt elköltözött a kaliforniai Palo Altoba. Egy olcsó lakást vettek bérbe, amit irodaként működtettek. A nyár végén Mark Zuckerberg találkozott Peter Thiellel, aki befektetett a cégbe. Az első irodájukat 2004 nyarán szerezték meg. Zuckerberg szerint a csapat tervezte, hogy visszatér a Harvardba a szemeszterben, végül úgy döntöttek Kaliforniában maradnak.

2010. július 21-én Zuckerberg bejelentette, hogy cégük felhasználóinak száma elérte az 500 milliót.

Wirehog

Egy hónappal, hogy 2004 februárjában a Facebookot elindították [6], az i2hub, egy másik egyetemi körökhöz tartozó oldalt is felraktak a netre. Wayne Chang készítette az i2hub-ot, mely a peer-to-peer filemegosztásra fókuszál. A Facebook és az i2hub hamar felkeltette a média figyelmét, a felhasználók érdeklődését. 2004 augusztusában Zuckerberg, Andrew McCollum, Adam D'Angelo, és Sean Parker publikálták az újabb peer-to-peer file megosztó riválist, a Wirehog oldalt. Ez volt az előfutára, a mára már elterjedt Facebook Platform alkalmazásoknak. Az i2hub és a Facebook végül elszívta a Wirehog fejlesztőit. [7] [8]

2007. május 27-én Zuckerberg bejelentette a Facebook Platformot. Heteken belül rengeteg applikációt készítettek. Rövid idő alatt több, mint 800.000 fejlesztője lett a Facebooknak szerte a világon, akik mind a Facebook Platformot kezdték építeni. 2008 július 23-án Zuckerberg bejelentette a Facebook Connet szolgáltatást, a Facebook Platform egy verzióját.

2007. november 6-án bejelentett egy új hirdetési formát, amit Beaconnak nevezte el. Lehetővé tette, hogy az emberek információt, keresési-, internetezési szokásaikat, osszák meg Facebook barátaikkal. Például az eBay oldalt ahol a felhasználók árui automatikusan egy listára kerülnek és az ismerősök azonnal értesülnek egy news feeden keresztül. A programot alaposan megvizsgálták a személyiség jogok, az üzleti etikett és titoktartás miatt. Az aggodalmakra Zuckerberg késlekedett gyorsan reagálni, 2007. december 5-én Zuckerberg írt egy bejegyzést blogjába. Zuckerberg felelősséget vállalt a Beacon-nel kapcsolatos felmerült aggodalmakra, miszerint a felhasználók maguk dönthetnek a szolgáltatással kapcsolatban.

ConnectU polgári per

A Harvard tanulói Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss és Divya Narendra megvádolták Zuckerberget, hogy elhitette velük, hogy felépíti a HarvardConnection.com oldalt (későbbi nevén a ConnectU-t). 2004-ben pert indítottak Zuckerberg ellen, 2007. március 28-án ejtették a vádakat. Boston Központi Bíróságán újratárgyalták az ügyet 2007. július 25-ére tűzték ki a bírósági tárgyalást, ejtették a vádakat. [9] A kihallgatáson a bíróság kimondta, hogy a ConnectU miatti vádakat ejtik. A ConnectU miatt a vádlottak között volt Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss, Divya Narendra és Wayne Chang, a i2hub alapítója.

2008. június 25-én, mikor már az ügy elült a Facebook beleegyezett, hogy 20 millió amerikai dollárt fizessen. Egy forrás szerint a Winklevoss testvérek tervezik, hogy újra beperelik a Facebookot azon állítás alapján, hogy a Facebook félrevezette őket az elszámolás értékében.

Facebook

Alapítás

2004. február 4-én indította el a Facebookot a Harvard egyetemi kollégiumából. Az ötlet a Phillips Exeter Academy-ben töltött napjaitól jön, amikor a legtöbb főiskola és előkészítő iskola, a tradícióknak megfelelően, évkönyvet, "Facebook"-ot készít a hallgatók, az egyetemi kar tagjainak arcképeiből. 

A médiában

The Social Network film

Mark Zuckenbergről és Facebook alapításáról David Fincher Social Network – A közösségi háló címmel készített filmet, melynek alapjául Ben Mezrich Véletlenül milliárdos című regénye szolgált. A filmet 2010. október 1-jén mutatták be.[10] Jesse Eisenberg alakítja Zuckerberget. Miután Zuckenberg megtudta, hogy filmet készítenek róla, úgy reagált, hogy bárcsak senki ne csinált volna róla filmet halála előtt.[11]

Miután a film leírása, előzetese az interneten elkezdett terjedni, miután úgy tűnt, Zuckerbergről nem teljesen pozitív képet fest a részben fantázia film, megjegyezte, ő pozitív figuraként akart volna feltűnni. 

Zuckerberg kijelentette nem áll szándékában egyetlenegy Harvard elit klubhoz sem csatlakozni, mint ahogy a filmből következne. [13]

A Simpsons sorozatban (The Simpsons), a Loan-A Lisa epizódban feltűnik Zuckerberg [14]

2010. szeptember 22-én Zuckerberg 100 millió amerikai dollárt adományozott New Jersey Newark iskolának.