Álmok és Célok

Életrajz


Édesapja, William Henry Gates, Sr. bankelnök, édesanyja, Mary Maxwell Gates, a First Interstate Bank elnökségi tagja. Egyik dédanyja, Mary Toth magyar származású. Szülei sikeres üzletemberek voltak, s mindez egyfajta példaképet jelentett az ifjú Gates-nek. Szigorú magániskolákba járt. Hatodikosként is már egy szoftvercég programjaiban kereste a hibákat, így tudta magas szinten elsajátítani a programozást, amelyet a C-Cubed cég csődje után folytatott három barátjával. Felesége, Melinda Gates, akitől 3 gyermeke született; Jennifer, Rory és Phoebe.

Pályája

A Microsoft cég története egy pincéből indult (ezért a „micro” elnevezés), majd az IBM-nek eladott MS-DOS-szal kezdődött, illetve később a Windowszal folytatódott Gates és a cég igazi karrierje. Gates már egészen korán elkezdte üzleti pályafutását. Alig volt tíz éves, amikor megalapította első cégét, a Traf-O-Datát. 1971-ben a Logic Simulation nevű cég a washingtoni Kent utcáinak gépjármű-forgalmáról készített statisztikákat. Elektronikus számlálókat (tulajdonképpen nagy fém- és papírdobozokat) raktak ki az utcákra, és ahányszor csak elhaladt egy autó a dobozok érzékelője előtt, az elektronika beindult, és számolt. Pontosabban lyukakat fúrt egy gézszalagra, mivel akkoriban még nem volt jobb megoldás. A szalagok kiértékelése egy Bill Gates nevű kisiskolás diák nyári munkája volt, azaz lett volna. Több ezer szalag átnézése ugyanis roppant unalmas feladatnak bizonyult, Bill tehát, ahelyett hogy nekiállt volna ennek, megalapította a Traf-O-Data nevű céget, és összetoborozta barátait a Lakeside Schoolból. Egyikük Paul Allen volt. Az üzlet egyáltalán nem ment rosszul, így 1972-ben már egy beruházásra is elszánták magukat: vásároltak egy Intel 8008 microchipet. Az alap tehát megvolt, így elkezdődhetett az érdemi munka: elkezdtek egy saját autószámláló berendezésen dolgozni. Bill és Allen írta a szoftvert, Paul Gilbert (szintén egy barát a suliból, aki egy utcában lakott Gatesszel) készítette a hardvert. Bár a kezdet roppant nehéz volt, 1979-ben a cég a nagy nyereség miatt mégis fellendült.

Érdekesség, hogy nagyon sok helyen (még az igen nívós answers.com-on is), 1971-72-re datálják a Microsoft megszületését, mondván „akkor még Traf-O-Data néven létezett, és később nevezték át Microsoftra”. Ez azonban így nem teljesen igaz, hiszen a Microsoft (eredeti nevén Micro-Soft) egy teljesen más (amúgy feltehetően sokak által ismert) történet: Bill Gates a Seattle Computer Products nevű cégtől ötvenezer dollárért megvette a QDOS operációs rendszert, majd jó érzékkel eladta az IBM-nek, de úgy, hogy a licenc cége, a Microsoft tulajdonában maradt. Így minden egyes DOS rendszerrel eladott gép után gyarapodott cége vagyona.

Bill Gates otthona: "The Gates Estate"

Bill háza egy 48 000 m² területű telken található, jelenlegi értéke egészen pontosan 53 392 200 dollár, ebből a telek értéke 9 122 200 dollár. A ház Bauhaus stílusban épült. Gates pontos címe: 1835 73rd Ave NE, Medina, WA 98039.

A házba érkező látogatók belépéskor egy mikrochipet kapnak, amire ráírhatják személyes „igényeiket" - ezek után a ház bármelyik helyiségébe érve, az elektronika a látogató személyiségéhez igazítja a hőmérsékletet, a zenét, illatokat vagy akár a falon függő elektronikus festmények megjelenítőit. Ha Bill és egy látogató egyszerre lépne egy helységbe, akkor természetesen Bill microchipje „felülírja" a látogatóét, de ezen nincs mit csodálkozni, végül is az ő háza. Gates háza intelligens épület, és nem más vezérli, mint egy speciális Windows NT. Gates nagy műgyűjtő; Edward Hopper nevével fémjelzett gyűjteménye világviszonylatban is igen jelentős. Ezen kívül több Monet képet is birtokol. A képzőművészet élvezete mellett Gates sok időt fordít zenehallgatásra; kedvenc zeneszerzői közé tartozik Arnold Schönberg és az orosz Alekszander Szkrabjin.

A ház alapszíne zöld, és James Cutler (James Cutler Architects) volt a tervezője. A házban található speciális, komputer-vezérelt ajtók darabja 40 000 dollárba került. A házban van könyvtár, egy víz alatti zenerendszerrel ellátott óriásmedence és egy saját mozi is.

Windows érdekességek

1983. november 10-én, a New York-i Plaza Hotelben a Microsoft hivatalosan is bejelenti a következő generációs operációs rendszert IBM rendszerekre. Az új rendszer GUI-t (azaz grafikus felületet) kapott, ráadásul multitask, azaz egyszerre több feladatot is elláthat. 1984 áprilisára az üzletekben lesz – ígérte cége nevében Bill Gates. Végül a Windows 1.0 majdnem két év késéssel, 1985. november 20-án jelent meg az üzletek polcain. Bill eredetileg „Interface Managernek” akarta keresztelni az új rendszert, a Microsoft (illetve akkor még Micro-Soft) marketingese, Rowland Hanson azonban előállt a „Windows” névvel, és addig győzködte Billt, míg végül a termék hivatalosan is a Windows elnevezést kapta.

1983 novemberében Bill bejelenti a Windowst, majd az első bétával (alfával) a hóna alatt elindul az IBM-hez, gondolván, ha az MS-DOS-szal ilyen jó üzletet csináltak, akkor a Windowszal csak jobb lehet. Az IBM finoman „elhajtotta” Gatest, mondván, köszönik szépen, de már dolgoznak egy új operációs rendszeren. Ez a bizonyos operációs rendszer, a Top View, 1985-ben meg is jelent: a DOS-alapon működött, és hamarosan meg is bukott.

Időközben ugyanis az Apple kijött a Lisával és a grafikus operációs rendszerrel, valamint 1983-ban megjelent a világ első, PC-ken is működő operációs rendszere, a VisiCorp által kifejlesztett VisiOn. 1985-ben megjelent a Digital Research által kifejlesztett GEM (Graphics Environment Manager), valamint a Commodore által kifejlesztett Amiga Workbench (ami az Amiga számítógépek beépített, GUI-s rendszere volt).

Amikor kétéves csúszással megjelent a Windows, komoly versenytársak voltak a piacon. Gates felismerte, hogy operációs rendszert nem fog venni senki, ha nincs hozzá szoftver, így azután a Windows 1.0-ra érkezett az Aldus PageMaker 1.0, az Excel és további programok. A Windows 1.0-nak tehát a szoftvertámogatottságnak köszönhetően sikerült megkapaszkodni a piacon, versenytársai pedig megmaradtak szűk területeken.

A Microsoft cég

Cége, a Microsoft az 1970-es évek közepén indult, amely kisgépekre árult értelmezőket és fordítókat, ezeknél a programoknál főleg a BASIC-vonalat erősítették.

1979-ben már 16 fő dolgozott a Microsoftnál.

Az IBM operációs rendszert keresett az újonnan megindítandó PC nevű gépcsaládjához. Első választásuk a Digital Research cég CP/M nevű operációs rendszerére esett, de aztán meggondolták magukat.

Bill lecsapott: megegyezett az IBM-mel, majd 50 000 dollárért gyorsan megvette egy Tim Paterson nevű programozó QDOS nevű operációs rendszerét (amely szinte változtatás nélkül tudott CP/M-programokat futtatni, tehát egyből voltak rá alkalmazások, nagy szó!), hozzátett egy BASIC-értelmezőt, és kész is volt a híres MS-DOS első változata.

A DOS fejlődött (eszközmeghajtókat, hierarchikus fájlrendszert kapott), az IBM PC a nyílt architektúrája miatt gombamódra elterjedt és nagyon olcsó lett, boldog-boldogtalan erre írt szoftvert. A Microsoft 1983-ban megjelent az első Windowszal, egy grafikus felhasználói felülettel, botrányos körülmények között (vita bizonyos elsőbbségekről Steve Jobsszal, bírósági eljárások a Windows egyes verzióinak szerződésekben foglalt határidőre történő befejezésére stb.). 1991-ben megjelent 3.1-es verziója lett igazi siker. Charles Simonyi (a Hungarian notation fő terjesztője) csapata elkészítette a Wordöt és az Excelt. Egy csapat VMS-fejlesztő 1992-ben elindította a Windows NT fejlesztését. Aztán hosszú-hosszú inkrementális fejlődés (v→w, m→n, s→t), sok hatékony piaci lavírozás, böngészőháború, monopóliumellenes per után a világ egyik legismertebb és legértékesebb cége lett.

Lovagi címe

A brit pénzügyminiszter, Gordon Brown lobbizásának eredményeként Bill 2005. március 2-án lovagi címet kapott az angol királynőtől. Mivel nem birodalmi alattvaló, nevében a Sir előtag helyett be kell érnie a KBE utótaggal (Knight Commander of the Order of the British Empire).